BENG 1 BENG 2 BENG 3

Nederland wordt steeds duurzamer. Stap voor stap komen er steeds meer regels en eisen om bij te dragen aan een energieneutraal Nederland in 2050. Eén van de volgende stappen is het invoeren van de BENG eisen voor de nieuwbouw, die vanaf 2021 van kracht zullen zijn. De BENG is voortgekomen vanuit de Europese richtlijn Energy Performance of Buildings Directive, ook wel EPBD genoemd, en het energieakkoord voor duurzaamheid. De BENG heeft invloed op bijvoorbeeld architecten, omdat zij de ontwerpen maken. Deze ontwerpen moeten aan de BENG eisen gaan voldoen.

BENG bestaat uit drie indicatoren. Simpelweg BENG 1, BENG 2 en BENG 3. Aan de hand van deze drie indicatoren kan een erkend deskundige berekenen of een gebouw voldoet aan de eisen. Maar wat houden deze drie eisen precies in?

 

BENG 1

De eerste indicator, BENG 1, gaat over de energiebehoefte van het gebouw. De formule hiervoor ziet er als volgt uit:

‘’De maximale energiebehoefte in kWh per vierkante meter gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)’’

Oftewel, hoe veel energie heeft een gebouw nodig uitgedrukt in kWh/m2 over een geheel jaar. Belangrijke aspecten hierbij zijn het ontwerp, de isolatiewaarden, de zontoetreding, de oriëntatie van het gebouw en de thermische massa.

Zo heeft elk gebouw een thermische schil. Deze thermische schil kan je zien als de buitenkant van het gebouw en zorgt ervoor dat warmte vastgehouden wordt, of dat een gebouw warmte tegenhoudt van buitenaf (in de zomer). Hoe beter de thermische schil, hoe minder energie een gebouw nodig heeft. Doordat de thermische schil de omheining van het huis richting de buitenlucht is, krijg je een andere uitslag bij een vrijstaande woning ten opzichte van bijvoorbeeld een tussenwoning.

 

BENG 2

Bij de tweede indicator, BENG 2, gaat het tevens over het energieverbruik in kWh per m2 per jaar. Echter gaat het hier uitsluitend over de primaire fossiele energie. De formule wordt dan als volgt:

‘’Het maximale primair fossiel energiegebruik in kWh per vierkante meter gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)’’

Onder het primaire fossiele energieverbruik valt de energie die gebruikt wordt voor verwarming, warm tapwater, koeling en ventilatie. Bij utiliteitsbouw komt daar nog het primair energieverbruik voor verlichting en bevochtiging bij.  

 

BENG 3

Ten slotte is de derde indicator, BENG 3. Dit gaat over de herbruikbare energie die uit een woning of gebouw wordt gehaald uitgedrukt in procenten.

‘’Het aandeel van de herbruikbare energie in procenten (%)’’

Het gaat dus om energie die het gebouw zelf opwekt. Denk hierbij aan zonnepanelen. Een hoog gebouw wordt hierdoor anders beoordeeld dan een laag gebouw. Dat komt doordat er in verhouding een klein oppervlak is voor zonnepanelen die het grote oppervlak van het gebouw moeten voorzien van energie.

 

BENG Aanvragen

Wilt u een BENG controle aanvragen bij een erkend deskundige. Dan kunt u contact met ons opnemen door te mailen naar vragen@rapprenergie.nl of door te bellen naar 085-024 00 15.

Klantbeoordelingen
Totaal oordeel 8.9 Bekijk beoordelingen
Vragen?

Neem direct contact
op met Frisan, bel
085 024 00 15

Stuur e-mail